Piramidele de la Sona

M-am mutat in Brasov, mi-am luat un apartament nou in acest minunat oras  si sunt tare multumit. Dar ce fac mai departe? Ma refer in timpul liber. Sunt o fire plimbareata, asa ca ideea de a colinda barurile si pub-urile din centru nu prea ma tenteaza. Si sunt amator si de lucruri ciudate. Asa ca, din cautari in cautari am ajus sa dau peste Piramidele de la Sona. Mi-au trezit suficient interes incat sa organizez, impreuna cu un prieten o tura pana acolo.

Pana acolo drumul este unul usor. Se pleaca din Brasov spre Sibiu, pe DN1. Cotim la dreapta pana in Fagaras. Oricum or sa va ajute aplicatiile mobile. O alta varianta ar fi cu trenul. Pana in Fagaras, iar dupa, mers pe jos cativa chilometri.

Dupa cateva documentari am aflat ca satul Sona a fost intemeiat acum ~700 de ani de sasii care au fost atrasi de pamantul roditor de pe malul Oltului si de faptul ca se putea practica agricultura. Cand au ajuns sa nu se mai inteleaga cu stapanirea din Tara Fagarasului, acestia au plecat si au lasat satul in urma lor cu tot cu casele din piatra care, in vremea noastra, ar echivala cu un apartament nou intr-un centru rezidential. Au ramas doar romanii, si misterioasele piramide. Opt movile uriase de pamant a caror origine nu o poate spune nimeni cu exactitate. Localnicii spun ca ar fi construite de uriasi, in timp ce istoricii sunt de parere ca sunt mormite saxone.

Legenda spune ca in urma cu multi ani acest tinut ar fi fost stapanit de o printesa pe nume Sona. Intr-o zi regatul ei a fost atacat de niste uriasi care au venit de peste muntii Fagaras. Uriaşii au trecut prin apa Oltului, iar ajunsi in acest loc si-au scuturat noroiul de pe picioare, iar bucatile de pamant depus sunt de fapt aceste movile.

Cele opt movile de pamant, inalte de 30 de metri se vad de deaprte. Insa abia cand te apropii iti dai seama de dimensiunea lor impresionanta. Aşezarea movilelor pe două linii perfect paralele a dat nastere la speculatii. Unii istorici sustin ca sub ele ar fi ingropate capetenii ale celtilor, ajunsi in Transilvania mult inainte de a se vorbi despre daci.

Sincer, pentru mine suna bine ambele variante. Amandoua iti pun la incercare imaginatia. Dupa ce am stat si m-am “holbat indelung la aceste mogaldete (mai mari) de pamant, dupa ce le-am studiat pe toate partile animat de curiozitatea unui Indiana Jones modern, ascuns de obicei in spatele unui monitor, am decis sa plec acasa. Desi am sperat din tot sufletul sa le dezleg misterul, nu am reusit.

Acum insa ma uit cu drag la fotografiile facute din confortul apartamentului din centru rezidential Krontowers.